tiistai 2. elokuuta 2011

Kuhmolainen Maraton 23.7.2011

Kuhmolainen maraton 2011 juostiin jälleen hellesäässä

Tulokset

Kuhmolainen maraton 2011 juostiin vielä kovemmassa helteessä kuin vuosi aiemmin. Lämpötila lähenteli 30 lämpöastetta, jos ei paikoin mennyt ylikin. Tapahtuma sijoittui heinäkuun 23. päivään, lauantaihin, kaksi viikkoa myöhemmäksi kuin viime vuonna. Kuhmossa heinäkuu oli varsin tapahtumavilkasta aikaa myös urheilun näkökulmasta: Kainuun Rastiviikko, Sommelo, Kuhmon Kamarimusiikki, Lentiiran kyläjuhlat, Mobilistitapahtuma rompetoreineen, Kesämessut... ei olisi ihme jos jonkinlaista talkooväsymystä alkaisi ilmetä, mutta niin vain löytyi riittävästi väkeä Kuhmolainen Maratonin taustavoimiksi.

Taival lie hankala

Juoksijoiden kokonaismäärä oli samaa luokkaa kuin viime vuonna ja maaliin tullessaan mitalin sai yhteensä 76 juoksijaa. Osallistujia oli ympäri Suomea ja pari ulkomailtakin. Runon ja rajan tien mäkiselle ja helteiselle taipaleelle lähtijät tiesivät mihin ryhtyivät ja kovista olosuhteista huolimatta keskeyttäneitä ei juuri ollut, kokomatkalle lähteneistä 22 maratoonarista kaikki saapuivat maaliin ennemmin tai myöhemmin. Jo pelkästä mäkisyydestä on heitetty arvioita, että Lentiirantien reitti vaatii 20-30 min enemmän aikaa kuin tasamaan maraton. Lisäksi kymmenen asteen lämpötilan nousun arvioidaan lisäävän suoritusaikaa neljätoista minuuttia neljän tunnin juoksijalla. Tekisi mieleni väittää, ettei ole helppo löytää Suomesta montaa yhtä vaativaa maratonia, mutta eihän sellainen ole välttämättä hyvä houkutin mahdollisille tuleville juoksuille.

Maratonin vaikeusastetta nosti helteen lisäksi myös maratonbussin palosta aiheutunut reilun tunnin viivytys, jonka vuoksi juoksijat joutuivat odottelemaan lähtöpaikalle pääsyä helteessä Lentiirantien varressa. Onneksi mitään henkilövahinkoja ei aiheutunut, vaikka bussi tuhoutui palossa täysin. Liikennöitsijä toimitti varabussin paikalle välittömästi, mutta tie oli poikki ja jono kasvoi yli kilometrin mittaiseksi.

Ilmari Kiannon satavuotiset sanat Nälkämaan marssiin osuivat ainakin jossain määrin kohdalleen juoksijoiden osalta: Taival lie hankala, olkoon vaan, luonto lie kitsas, siis kilpaillaan...

Paljon kokeneita osallistujia


Juoksijoissa oli paljon jo edellisvuonna tämän reitin testanneita, mutta myös ensimmäistä maratoniaan juoksevia. Helpommallakin reitillä tämän lajin voisi aloittaa. Maratonin nopeimman ajan ja Kuhmolaisen maratonin reittiennätyksen juoksi kokenut ultrajuoksija ja triathlonisti Tero Hyppölä Sotkamosta ajalla 3.15, 58. Hänellehän tämä matka oli lyhyt pyrähdys. Naisten nopein, Marjo Malinen Tuusniemeltä, alitti neljän tunnin rajan ajalla 3.57,49.

Muitakin ennätyksiä syntyi päivän aikana. Suomen ennätysmiehelle maratonien määrässä, Kalevi Saukkoselle, Kuhmolainen maraton oli hänen 1450. maratoninsa. Saukkonen ei ollut matkassa yksin, vaan hänellä oli seuranaan lajin maailmanennätysmies, saksalainen Horst Preisler, jolle maraton oli jo 1739. Saukkonen on maailmantilastoissa toisena Preislerin jälkeen. Saukkonen ja Preisler tulivat yhtäaikaa maaliin kisan viimeisinä, nopeudessa he eivät enää tätänykyä kilpaile. Miehet saapuivat Kuhmoon aamuyöstä suoraan Pietarsaaren maratonilta ja tuskin ehtivät välissä lepäämään. Kuhmon jälkeen matka suuntautui Savonlinnaan, jossa Saukkonen kasvatti suoritustensa määrää edelleen. Tälle vuodelle Saukkosen maratoni Kuhmossa oli 39., joten hänen vuosivauhtinsa on 60-70 maratonin luokkaa.

60 vuotiaiden miesten sarjan voitti Hans Mannsten ajalla 4.21,27. Mannsten on juostujen maratonien määrässä Suomen kakkonen. Myös Mannstenilla oli Pietarsaaren maraton edellisiltana takanaan ja Kuhmosta hänkin suuntasi sunnuntaiselle Savonlinnan maratonille. Saman sarjan kakkonen, Matti Kuusisto, urheiluseura Porukka, on myös 100+ Kerhon jäsen, eli hänellä niin kuin muillakin ikämiehillä on vähintään 100 maratonia takanaan. Myös lyhyemmillä matkoilla oli mukana saman kerhon jäseniä, ainakin Keijo Kokkonen Varpaisjärveltä.

Maratonin lisäksi Kuhmolainen maraton tapahtumassa juostiin puolimaraton ja 10 km juoksu. 10 km juoksussa uutuutena oli hölkkäsarja, jossa aikaa ei otettu ja palkinnot arvottiin juoksijoiden kesken. Myös näiden matkojen lähdöt viivästyivät. Puolimaratonin nopein mies oli Ylikiimingin Nuijamiesten Samuli Nevanperä ajalla 1.27.01 ja nopein nainen Ristijärven Pyryn Satu Kemppainen 1.37.28. 10 km juoksussa ensimmäisenä maaliin saapui miesten sarjassa Antti Rönkkö Keravalta ajalla 37,28. Naisten sarjassa nopein oli Sotkamon Jymyn Anitta Tervo ajalla 43,37. Kaikki tulokset ovat nähtävillä osoitteessa http://kuhmomaraton.blogspot.com/2011/07/tulokset-2011_3183.html

Kiitokset

Kiitokset juoksijoille ja heitä kannustaneille!
Kiitokset talkooväelle, joka myös hikoili moninaisissa tehtävissään.
Kiitokset sponsoreille ja viran puolesta mukanaolleille.
Kiitos Mirva ja Antti vastuunkannosta koko tapahtumassa ja urheilukeskuksen maaliosastolla.

-Juha

ps. onnittelut tänään (2.8.2011) 76 vuotta täyttävälle Horst Preislerille

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti